סיגל סמוכה

מהי למעשה חרדה?

חרדה זהו מצב שבו אדם מרגיש אי שקט, דאגה, מתח, חוסר שלווה ופניות כתוצאה מאיום/סכנה ממשי או דמיוני.

את החרדה מלווה תחושת חוסר יכולת להתגבר ולהתמודד עם התחושות.

החרדה למעשה מורכבת מפחד מדבר ברור כמו פחד מבעלי חיים או פחד מבחינות או פחד מדבר פנימי שהסיבה לפחד אינה ברורה כמו בהתקפי חרדה.

מה מרגישים בחרדה?

מבחינה גופנית- עשויות להופיע תחושות של קוצר נשימה, כאבים בחזה, במפרקים, חולשה כללית, חוסר יכולת לבלוע, דופק מהיר, תחושת בעירה באזורים מסוימים בגוף, כאבי בטן, כאבי ראש וכדומה.

מבחינה פסיכולוגית- תחושת דאגה, אי שקט, חוסר יכולת להנות מחוויה, מחשבות רבות החוזרות ומציפות את האדם שוב בדאגנות רבה שאינה נותנת מנוח ורוגע.

מבחינה התנהגותית- החרדה מייצרת התנהגות נמנעת ולא מתמודדת, אשר בטווח הקצר מרגיעה אך בטווח הארוך היא מייצבת את החרדה והופכת אותה עמוקה יותר.

סוגי חרדה:

חרדה כללית – אנשים המודאגים יותר מידי, המחשבות מרצדות ועסוקות בדאגות חוזרות, כלכליות, משפחתיות, בריאותיות ועוד…
הדאגות תופסות חלק גדול יותר ויותר בהוויית החיים ומגבילה את האדם בתכניותיו והופכת אותו גם מבחינה פיזיולוגית למוגבל יותר.

התקפי חרדה– באופן רגעי יש סימנים גופניים חדים כמו דופק מהיר, לחץ בחזה חוסר יכולת בליעה, תחושת מחנק, האדם בטוח שהוא לוקה מבחינה בריאותית ומיד מזעיק עזרה רפואית.

מחשבות אובססיביות קומפלסיביות OCD– מחשבות בלתי נשלטות החוזרות לראש ומלוות בטכסים שונים ומשונים שאין ביניהם לבין המחשבה כל קשר.
במקרים קשים של OCD חל שיבוש תפקודי יומיומי רחב.

חרדה חברתית– מתבטאת בפחד להיות מול קהל קיימת חשיבה מתמדת "איך יראו אותי מה יחשבו עליי?" הדבר פוגע רבות בתחושת השחרור והאינטימיות שחש האדם בהיותו בסיטואציות חברתיות.

חרדה ספציפית- החרדה הספציפית בעיקרה מונעת מפחד מדבר כלשהו כמו מטיסות, ממעליות, מבעלי חיים. החרדה הספציפית בעיקרה מלווה בתסמינים גופניים של החרדה בעת חשיפה לדבר המאיים.
תחושת החרדה הספציפית מביאה את האדם להימנע ממצבים אלו.

פוסט טראומה– חרדה שאינה מרפה ומלווה את האדם ברוב שעות היום. פוסט טראומה נגרמת לאחר אירוע שהורגש כאיום ממשי לחיים (תאונת דרכים, מחלה קשה, פעילות צבאית) פוסט טראומה יכולה להתבטא באופן חריף או כרוני.

לחרדה קיימות שיטות טיפול שאינן מערבות התערבות תרופתית:

טיפול התנהגותי קוגנטיבי לחרדה – CBT

טיפול באמצעות דמיון מודרך – NLP